Waarom Energie365?

Help mee ons elektriciteitsnet in balans te houden.

Waarom Energie365?

Help mee ons elektriciteitsnet in balans te houden.

Toename aandeel duurzame energie

In Nederland, Duitsland en andere omliggende landen wordt steeds meer duurzame energieproductie bijgebouwd. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid een zeer goede ontwikkeling. De opwek van duurzame elektriciteit hangt echter af van de hoeveelheid wind en zon. De wisselvallige elektriciteitsproductie zorgt ervoor dat de behoefte aan flexibiliteit in elektriciteitsnetwerken en energiemarkten sterk toeneemt. Zeker nu ook veel gascentrales stilstaan vanwege de lage elektriciteitsprijzen en kolencentrales gesloten moeten worden.

Meer pieken in elektriciteitsverbruik

De afname van elektriciteit neemt ook toe en daarmee nemen ook de pieken in het verbruik toe. Zo is er bijvoorbeeld 's ochtends een piek als mensen wakker worden en bedrijven hun productie starten. Deze pieken worden groter door de toename van elektrische auto's, warmtepompen, airconditioning en datacenters. In Duitsland komt het zelfs al regelmatig voor, dat op zonnige dagen zoveel elektriciteit wordt geproduceerd, dat er betaald wordt om het af te nemen.

Balans door vraagsturing

De pieken in de afname en de volatiliteit van zonne- en windenergie zorgen dus voor uitdagingen in de netwerkstabiliteit en toekomstige leveringszekerheid. Het vraagt om enorme investeringen in het transport- en distributienet of innovatieve oplossingen. Elektriciteit kan namelijk nog niet goedkoop worden opgeslagen zodat er op elk moment van de dag een evenwicht moet zijn tussen elektriciteitsproductie en het verbruik.

Een innovatieve oplossing is vraagsturing, Demand side response in het Engels. Door kortstondig uw elektriciteitsvraag of aanbod aan te passen, kunt u meehelpen het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te houden. Daarbij maakt u meer duurzame energie mogelijk en voorkomt u dat de niet efficiƫnte grote elektriciteitscentrales gebruikt worden, zodat er minder CO2 uitstoot plaatsvindt. Tot slot kunt u hiervoor een interessante vergoeding ontvangen.

Ontdek de vele voordelen

Energie365 biedt de mogelijkheid om juist geld te verdienen met flexibel vermogen.